Beteendebaserade kontorsregler – varför ljud inte är hela sanningen

Beteendebaserade kontorsregler
Många kontor försöker hantera störningar genom regler som fokuserar på ljudnivå. Men det är sällan ljudet i sig som är problemet – utan beteendet bakom det. Som arbetsplatsstrateg har du en viktig roll i att utveckla arbetsplatsstrategier som skapar rätt förutsättningar för samspel, trivsel och koncentration.
Varför räcker inte ljudregler?
Alla uppfattar ljud olika – det som är brus för en person är bakgrundsstöd för en annan. Det gör att ljudbaserade regler lätt uppfattas som godtyckliga och svåra att följa. Fokus bör istället ligga på:
- Tydligt definierade beteenden – vad är okej i vilket rum?
- Synliggörande av syfte och funktion med olika zoner
- Utformning som stöttar rätt användning – nudging istället för tillsägelser
Exempel på beteendebaserade regler
- I tysta zoner: ta samtal utanför – även om du viskar
- I samarbetsytor: visa hänsyn till andra team
- I projektzoner: skriv gärna upp vilka tider ytan används
Dessa regler är enklare att förstå, kommunicera och följa än “max 30 dB”.
Hur kan arbetsplatsstrategen påverka?
Du skapar förutsättningarna för tydlighet – genom design, skyltning, principer och samtal. Genom att arbeta med nudging och förväntningar bygger du en gemensam kultur.
Vill du veta mer om nudging och beteendebaserade zoner?
I vår artikel om beteenden i öppna kontorslandskap hittar du tips för hur du med små medel skapar stora effekter i kontorsmiljön.
På workplacestrategist.eu erbjuder vi en e-kurs där du lär dig använda beteendepsykologi, miljödesign och kommunikation för att skapa en fungerande kontorskultur – en kärnkompetens för varje arbetsplatsstrateg.
Ta del av vårt nyhetsbrev
Var först med att utforska trender på arbetsplatsen och insikter som formar hur vi arbetar. Varje månad – direkt till din inkorg.