Så påverkar kontorsutformning våra prestationer och välmående

Det moderna kontoret är mycket mer än en plats där vi utför våra uppgifter – det påverkar hur vi mår, samarbetar och presterar. Som arbetsplatsstrateg behöver du förstå kopplingen mellan kontorsutformning och mänskligt beteende. Med rätt strategi kan miljön bli en kraftfull katalysator för engagemang, fokus och hälsa.
Hur påverkar kontoret oss egentligen?
Forskning inom neurodesign visar att faktorer som ljus, ljud, färger och möblering påverkar vår hjärna – och därmed hur vi tänker, känner och agerar. Exempel:
- Ljus som efterliknar dagsljus kan öka energinivåer och koncentration
- Grönska och naturliga material minskar stress
- Ljudmiljöer påverkar vår kognitiva prestation – både positivt och negativt
Design för prestation – inte bara estetik
Många kontor är vackert inredda men saknar koppling till arbetssätt och behov. En effektiv arbetsplatsstrategi väver samman estetik, funktion och beteende.
- Tysta zoner för fokuserat arbete
- Samarbetsytor som främjar idéutbyte
- Sociala ytor som stärker kultur och samhörighet
Designval bör alltid grunda sig i insikter om användarnas behov och beteenden.
Vill du fördjupa dig i neurodesign?
WeOffice har skrivit en artikel om hur kontorsmiljöer påverkar hjärnan där du som arbetsplatsstrateg får konkreta tips på hur du tillämpar neurovetenskap i praktiken, läs mer här.
På workplacestrategist.eu kan du dessutom gå en e-kurs som ger dig fördjupad kunskap i hur arbetsplatsstrategi kopplar samman miljö, beteende och organisationens mål.
Ta del av vårt nyhetsbrev
Var först med att utforska trender på arbetsplatsen och insikter som formar hur vi arbetar. Varje månad – direkt till din inkorg.